Kutnu Nedir?
Kutnu, çözgüleri ipek, atıkları pamuk ipliğinden saten örgü ile dokunmuş, üzerinde çözgü yönünde, renkli çözgüleri olan bir tür yarım ipekli kumaş, bir çeşit desenli atlastır. Kutnu kumaşı dokumacılığı Anadolu'da ve Gaziantep'te çok eskiden beri yapıla gelen ve yörede bir zamanlar çok önemli bir geçim kaynağı olmuş ve olmaya da devam eden bir el sanatıdır.
Tarihi bir değeri olan kutnu bezi dokumacılığı, günümüzde yalnızca Gaziantep'te tamamen el tezgahında, değişik şekillerde dokunan ipekli bir dokuma ipekli bir dokuma türüdür. 16. yüzyıldan itibaren Gaziantep'te dokunan kutnu kumaşı, eskiden Anadolu'da özellikle alımlı giyinmek isteyen insanların hayallerini süslerdi. Anadolu Selçukluları'ndan bu yana dokunan kutnu kumaşları Osmanlı padişahları tarafından da elbise olarak diktirilirdi. Görkem, zarafet ve estetik ifade eden kutnu kumaşların hammaddesi, filoş olan suni ipek ve pamuk ipliğidir. İçinde sentetik hiçbir madde bulunmadığından sıhhi bir kumaş türüdür.
Geçmişi çok eskilere dayanan kutnuculuk; dünyada basma sanatı yok iken, ipeğin çeşitli boyalara defalarca batırılara, kendisine has renk ve motifler verilerek yapılan bir dokumadır.